By: Arto Mäkinen

Lohjanharju, Hanko-Hyvinkään tien varressa

Sijainti:
Lohjanharjulla, Muijalan alueella, Hanko-Hyvinkää tien varrella. (= valtatie 25). Helsinkiin n. 50 km, Hyvinkäälle n. 70 km, Lohjan keskustaan n. 10 km ja Nummelaan 5 km.

Lähtöpaikka:
Lohirannantien ja valtatie 25: risteys, vastapäätä on Scan Oil bensa-asema. Auton voi jättää valtatien vieressä oikealla puolella olevalle kääntöpaikalle tai harjun päällä olevalle GSM mastolle, josta ajomaastokin alkaa. Tähän paikkaan on n. 1 km matkaa moottoriliikennetien ja valtatien risteyksestä.

Alue:
Harjun päällä, Lohjan kaupunkiin päin n. 5 km pituinen yhtenäinen alue, jossa useita harjunsuuntaisia polkuja Lohirannantien ja vesitornin välillä. Harjun eteläisellä reunalla leveää baanaa, joka sopii vauhdinnälkäisille. Pohjoisella reunalla kapeampaa/kivikkoisempaa polkua teknisestä ajosta pitävälle. Harjun takana on myös pitkä sähkölinja, jota myöden voi edetä vauhdikkaasti, joskin kivikkoakin siellä on. Korkeuseroja ei juuri ole, jos ajaa vain harjun päällä. Muutamaa harjun ylittävää poikittaista polkua hyväksi käyttäen saa nousuja ja laskujakin ajettavaksi, ne ovat tosin lyhyitä ja jyrkkiä.

Mielestäni reittiä on hyvä ajaa myötäpäivään, siis ensin eteläistä reunaa ja paluu pohjoista, koska vauhdikkaammalla alulla kroppa lämpenee sopivasti sopivasti, sitten on hyvä lähteä teknisempään paluuseen, jossa tarvitaan jo lämminnyttä kuskia.

Alue on tyypillistä kuivaa kangasmaastoa, joka ei ole ikävän mutainen edes sadesäällä. Polut ovat kovapintaisia ja selkeästi erotettavissa muusta maastosta. Koska koko alue rajoittuu valtatiehen, sähkölinjaan ja pariin hiekkakuoppaan, alueelle on lähes mahdotonta eksyä. Siksi en haluakaan antaa yksityiskohtaista reittiselostusta, sillä harjun päältä löytyy lukuisa määrä pienempiä polkuja, joita yhdistelemällä saa jokainen mieleisen reitin. Parhaimmillaan mittariin voi ajomatkaa kertyä n.20 km ajamatta samaa polkua edestakaisin. Asutusta ei harjun päällä ole, eikä muutakaan suuremmin rajoittavaa.

Hiekkakuoppien reunoja on syytä varoa sortumisvaaran takia. Lähes kaikki polut on käyty jo paikallisten pyöräilijöiden toimesta läpi siivoamalla ne katkenneista oksista ja puunrungoista. Eikä tulevana kesänä ole suunnitteilla metsänharvennuksia, hakkuita tai muutakaan ajoa haittaavaa toimintaa tuolle alueelle.

Käykäähän kokeilemassa!! Autolla Munkkiniemestä ykköstietä ajaen kestää n. 35 minuuttia lähtöpaikalle, se ei ole kaukana ollenkaan!!