by: Risto Honkonen

Nokian Huokauskallion maastopyöräreitti

Pituus: 13,2 km (Välimatkatiedot ovat vain suuntaa antavia!)
Vaikeusaste: Vaikeahko. Erityisesti Kirkkopolku (ensimmäiset 4,4 kilometriä) on haastava ja hidas ajettava. Pahemmat paikat taluttaen siitä kyllä selviytyy heikommallakin tekniikalla. Suunnistaminen Huokauskallion reitillä on kuitenkin helppoa. Ensimmäiset 5,7 kilometriä voidaan yksinkertaisesti seurata keltaisia ulkoilureitin merkkejä. Tämän jälkeen jatketaan harmaita merkkejä seuraten Koukun majalle. Tästä taas on helppo suunnistaa ulkoilureitin viittojen avulla takaisin lähtöpisteeseen eli Porintielle. Tämän tarkempaa reittikuvausta ei välttämättä edes tarvitse.
Maisema-arvo: Hyvä. Reitti tarjoaa monipuolisesti erilaisia metsämaastoja. Sen varrella on myös kolme alueen upeaa järveä Kalliojärvi, Ruokejärvi ja Koukkujärvi.
Fyysinen vaativuus: Keskiraskasta. Isoja mäkiä ei ole, mutta maasto on kumpuilevaa.
Kansalaisen.karttapaikka.fi: laita paikannimihakuun hakusana 'Hirvisuonmaa' ja kunnaksi 'Nokia' niin pääset reitin lähtöpisteeseen Koukkujärventien ja Porintien risteykseen.

Porintien ja Koukkujärventien risteys, hiihtolatujen parkkipaikka (lähtöpaikka)
Reitti alkaa Koukkujärven ulkoilureittien (hiihtolatujen) yleisimmästä aloituspisteestä Porintien (valtatie 11) ja Nokian Koukkujärventien risteyksestä noin kolme ja puoli kilometriä Tampereen läntiseltä ohitustieltä Porin suuntaan. Lähdetään pohjoiseen päin viittojen mukaisesti. Ylimmässä viitassa lukee Julkujärvi 10.5. Sen alla on lisäksi kolme muuta viittaa.

Siirtolohkare (iso kivi) Hirvisuontien vasemmalla puolella (0,7 kilometriä lähtöpaikasta)
Kivessä on eri väreillä maalattuja reittimerkintöjä. Kiven jälkeen 30 metrin päässä on sähköpylväs, jonka kohdalta siirrytään metsään tien vasemmalle puolelle ja valitaan oikeanpuoleinen polku. Lähdetään seuraamaan keltaisia reittimerkintöjä, jotka löytyvät pääosin puihin maalattuina.
Vajaan 200 metrin päässä (kokonaismatka nyt 0,9 km) polku haarautuu. Mennään oikealle. Sen jälkeen on heti isohko oja ja sen yli silta. Nyt ollaan historiallisella Kirkkopolulla.

Siirtolohkare jyrkän lyhyen mäen jälkeen (1,3 km)
Tästä kohtaa polku haarautuu myös oikealle. Mennään kuitenkin suoraan. Tämän jälkeen 60 metrin jälkeen polku haarautuu jälleen. Valitaan oikeanpuoleinen reitti. Tästä 260 metrin päästä (kokonaismatka 1,6 km) polku haarautuu jälleen. Mennään oikealle. Voi tuntua mutkikkaalta, mutta keltaiset reittimerkinnät auttavat.

Lähde ja puro (1,7 km)
Vasemmalta on löydettävissä erakkomajan muistolaatta. Oikealla on lähde ja sen jälkeen puro. Polku haarautuu tässä kohtaa. Mennään vasemmalle.

Metsäautotien pää (2,4 km)
Mennään metsäautotien käännöspaikan yli. Vuonna 2009 tämän kohdan pohjoispuolelle on tehty hakkuu, mistä johtuen polkua ei pienen matkaa pysty hahmottamaan. Polku löytyy kuitenkin hakkuun oikeasta reunasta. Keltaisten merkkien ansiosta se pitäisi olla suhteellisen helppo löytää.

Polkujen risteys (3,1)
Tässä kohdassa näkyy vasemmalla Kalliojärvi. Jatketaan kuitenkin suoraan.

Kalliojärven ranta (3,2 km)
Tässä kohtaa tullaan ihan Kalliojärven rantaan. Jatketaan polkua keltaisia merkkejä seuraten. Jatketaan noin 800 metriä ja ollaan Huokauskalliolla. Tarinan mukaan tämä kallio olisi saanut nimensä siitä, että muinoin ihmisten kulkiessa jalan Kirkkopolkua pitkin kirkkoon, olisi juuri tässä paikassa ollut tapana pysähtyä hetkeksi ja huokaista. Ehkä kallio sijaitsi reitin puolivälissä tai sitten kalliolle kapuaminen laittoi huokaisemaan.

Metsäautotie (4,4 km)
Mennään metsäautotietä oikealle ja ajetaan sen päähän asti (4.8 km). Kääntöpaikan etuvasemmalta löytyy polku, jota pitkin jatketaan. 5,5 kilometrin kohdalla polku haarautuu vasemmalle. Mennään kuitenkin suoraan.

Ruokejärven ranta (5,6 km)
Tässä kohtaa polku tulee järven rantaan. Pienen matkan päästä (kokonaismatka 5.7 km) alkavat harmaat (ja myös siniset) ulkoilureitin merkit. Keltaisten merkkien sijasta nyt aletaan mennä näiden harmaiden mukaan aina Koukun majalle asti. 6,1 kilometrin kohdalla on metsäautotie. Siitä mennään yli.

Koukun maja (7,5 km)
Koukun majalta jatketaan pihan vastakkaiselta puolelta viittojen mukaan kohti Porintietä eli lähtöpaikkaa. Majalla viitat näyttävät seuraavasti: Porintie 3,3 ja Porintie 5,4. Kumpaakin reittiä pääsee lähtöpisteeseen. Pitemmän kautta matkaa kertyy yhteensä 13,2 km.

Polku oikealle (8,9 km)
Tässä kohtaa ovat viitat Karhulenkki ja Porintie 4,3. Mennään oikealle (tai suoraan jos haluaa hieman lyhyemmän retken).

Viitta vasemmalle Porintie 2,9 (10,2 km)
Mennään viitan suuntaisesti vasemmalle. Tässä kohtaa on mahdollista poiketa vielä oikealle haarautuvaa metsätietä katsomaan Ruokejärveä. Se on vain kivenheiton päässä (Seppo Räty tai vastaava taso).

Porintie (13,2 km)
Nyt ollaan perillä lähtöpaikassa. Jos voimia vielä on, voi tämän jälkeen kiertää Koukun maastopyöräreitin (ks. eri ohje). Se sijaitsee tällä samalla alueella, mutta paria lyhyttä pätkää lukuun ottamatta etenee eri reittejä.