Raasepori haluaa olla pyöräily-ystävällinen kaupunki
Pyörämatkailu on nouseva trendi matkailussa ja se on huomioitu Raaseporissa monella eri tavalla. Kaupunki laatii parhaimmillaan Raaseporin pyöräilyn kehittämisohjelmaa yhdessä Rambollin kanssa. Ohjelma käsittelee sekä arkipyöräilyä että pyörämatkailua ja valmistuu syyskuussa 2020. Mahdollisuudet ja edellytykset kehitystyölle ovat erittäin oivalliset – 200 km pitkä Rannikkoreitti avattiin vuonna 2018, Fiskars Trail Bike Centerissä on 60 km Etelä-Suomen parhaita maastopyöräreittejä, ruukkimaisemien läpi vievä Ratavalli ja suomen eteläisimmän laskettelukeskuksen Påminne Bike Park avattiin viime vuonna ja Raaseporin osuus eurooppalaisessa Eurovelo 10 reitissä kehitetään tänä vuonna. Näiden lisäksi kesälle 2020 Raaseporiin tulee kaksi uutuutta pyöräilymatkailun saralla.
Bicycle Friendly leima
Raasepori lanseeraa tälle kesälle Bicycle Friendly leiman, jonka kaikki yritykset, organisaatiot ja myös yksityiset henkilöt voivat ottaa käyttöönsä viestittääkseen pyöräilijöille, että he ovat tervetulleita ja näyttääkseen että kohderyhmän tarpeet on huomioitu. Konsepti on hyvän yhteistyön tulosta Raaseporin kaupungin, Fiskars Villagen ja Flowriders ryn kanssa.
Pyöräilykuntien verkosto kehittää parhaillaan myös valtakunnallista "Pyöräily-ystävälliset matkailupalvelut" -tunnusta yhteistyössä matkailualan toimijoiden kanssa. Pyöräilykuntien verkoston ja Pyöräliiton juuri perustama Pyörämatkailukeskus hoitaa jatkossa tunnuksen ylläpitoa ja kehittämistä. Raaseporin Bicycle Friendly -leima ja sen kehittämistyö hyödyttää näin myös valtakunnallisesti pyörämatkailun edistämistä.
Saadakseen Bicycle Friendly-leiman käyttöönsä palveluntarjoojien pitää täyttää muutama kriteeri, mm heillä pitää olla pyöräpumppu, muutama perustyökalu renkaan vaihtoon, osoitettu paikka, johon laittaa polkupyörät parkkiin sekä mahdollisuus täyttää vesipullo, sekä asenteellisesti näyttää pyörälijöille että he ovat tervetulleita. Heidän pitää myös osata kertoa pyöräilijöille mistä he löytävät lisää tietoa Raaseporin eri pyöräreiteistä ja Fiskarsin maastopyöräreiteistä.
Ägräs Taproom Fiskarissa on jo ottanut käyttöön Bicycle Friendly käytännöt ja tarjoaa pyöräilijöille mm lukkoja pyörille ja myy varaosia. Pyöräilijät saavat tarvittaessa myös sanomalehtiä likaisille takamuksille ja lainata työkaluja pyörän korjaamiseen. Yhdessä Flow Ridersin kanssa Ägräs Taproom tarjoaa myös jatkossa ilmaisia latauspisteitä sähköpyörille. ”Haluamme palvella mahdollisimman hyvin ruukin monipuolistuvaa kävijäkuntaa ja tarjota kullekin asiakasryhmälle suunnattuja lisäpalveluita liiketoimintamme tueksi” kertoo Susanna Kankare, Ägräs Taproom Fiskarsissa.
Saadakseen leiman käyttöönsä palveluntarjoajat voivat olla yhteydessä Raaseporin matkailupalveluihin (ville.vuorelma@raasepori.fi, 040 487 6913) jolta he saavat materiaalin ja kriteerit leiman käyttöönottoon.
Raaseporin temaattiset pyöräilyreitit
Raaseporin kaupunki on yhteistyössä paikallisten pyöräilyintoilijoiden kanssa kehittänyt kolme uutta temaattista pyöräilyreittiä - Ruukkireitti, Linnareitti ja Rintamareitti. Reitit vievät pyöräilijät Raaseporin hienoimpiin ja kiinnostavimpiin kohteisiin, josta löytyy myös laadukkaita palveluja pyöräilijöille. Suunnittelussa on ajateltu mahdollisuuksia saapua alueelle yleisillä kulkuvälineillä sekä autoliikenteen määrä teillä, joten suurin osa reiteistä on suunniteltu pienemmille teille. Rintamareitti vie pyöräilijät sisällissodan tapahtumapaikoilta Tammisaaresta Krimsodan tapahtumapaikalle Vitsandiin ja sieltä eteenpäin Harparskogin rintama-alueelle, josta matka jatkuu Rintamamuseolle. Linnareitti vie pyöräilijät Karjaalta keskiaikaiselle Pyhän Katariinan kirkolle, sieltä eteenpäin Grabbackan linnalle josta matka jatkuu Raaseporin linnalle. Malmbackan hiilimiilut löytyvät matkan varrelta Tammisaareen josta löytyy keskiaikaisen linnan perusta Tammisaaren keskustasta linnanmäeltä. Ruukkireitti lähtee myös Karjaalta ratavallia pohjoiseen ja yhdistää alueen hienoimmat ja isoimmat ruukkikylät – Billnäs, Åminne, Fiskars, Antskog, Mustio ja Fagervik.
Reitit löytyvät Raaseporin kaupungin matkailupalveluiden sivuilta, josta pyöräilijät voivat myös ladata GPX tiedoston omaan kannettavaan laitteeseensa.
1372